Geloven zonder God

varia Reactie toevoegen

Begin 2015 telde Nederland voor het eerst meer ongelovigen dan mensen die wél in God geloven. Vallen we massaal van ons geloof?

Gratis eten in een biefstukrestaurant en de kans om een geweer te winnen. Met die mooie aanbieding hoopte de leider van de Amerikaanse Kentucky Baptist Convention in 2014 kerkloze zieltjes de kerk in te lokken. Ook Nederlandse kerken doen hun best om kerkgangers te winnen. Zo zette de christengemeente DoorBrekers uit Barneveld in 2009 een Happy Meal van fastfoodketen McDonald’s in om kinderen naar hun paasdienst te krijgen.

Leegloop
Dit soort acties lijkt nodig omdat de kerken leeglopen. Ze staan te koop als woonhuis, als multifunctioneel gebouw of worden gesloopt. De leegloop is overigens niet nieuw. Een eeuw geleden ging vrijwel iedereen nog regelmatig naar de kerk. In 1971 bezocht nog maar dertig procent van de Nederlanders minstens één keer per maand een religieuze dienst, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2013 was dat cijfer bijna gehalveerd tot nog geen zeventien procent.

Geloven in iets
Net zo veel (of weinig) mensen geloven nu nog in het bestaan van een god die zich met jouw bestaan bezighoudt. Dat cijfer komt uit een onderzoek van godsdienstpsycholoog Joke van Saane van de Vrije Universiteit Amsterdam in opdracht van het dagblad Trouw. 27 procent gelooft in ‘iets’. De rest ziet zichzelf niet als gelovig. Daarmee zijn er op dit moment voor het eerst meer ongelovigen dan gelovigen.
(bron: Quest)

Reageren op het artikel